ÎNAPOI


Excelența Sa Dr. Ioan Robu
Arhiepiscop Mitropolit
Arhidieceza Romano-Catolică de București


Monseniorul Ioan Robu s-a născut la Târgu Secuiesc, unde părinții săi au venit pentru foarte scurt timp datorită serviciului tatălui său, la 6 noiembrie 1944, fiind originar din satul Traian, jud. Neamț.

A absolvit Institutul Teologic Romano Catolic de grad universitar din Iași și a fost hirotonit preot la 15 august 1968.

A fost vicar la parohia din Craiova și la Catedrala "Sf. Iosif", după care a urmat studii de specializare la Roma, în Italia, în perioada 1973-1977, la Universitatea din Lateran, Academia Alfonsiană, obținând titlul de doctor în teologie.

După întoarcerea în țară, pentru scurt timp a fost paroh la Buzău în vara anului 1977. În perioada 1977-1983 a fost profesor și apoi Rector la Institutul Teologic din Iași.

La 1 decembrie 1983 a fost ales la conducerea Arhiepiscopiei, mai întâi ca Administrator Diecezan apoi Episcop - Administrator Apostolic (25 octombrie 1984).

A fost consacrat Episcop titular de Celle Proconsulari la 8 decembrie 1984, la Roma, de către Cardinalul Casaroli, Secretar de Stat al Vaticanului.

În 29 aprilie 1990, în prezența delegatului Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, Arhiepiscopul Angelo Sodano, a fost numit și instalat Arhiepiscop - Mitropolit de București.